Peter Straub - De nachtkamer (the nightroom)

20-02-2014 11:18

 

De Amerikaanse schrijver Peter Straub staat vooral in Nederland bekend als de schrijver van 'de Talisman' en 'Zwart huis', welke hij samen met Stephen King heeft geschreven.

De 'nachtkamer' is geheel van zijn eigen hand. Het is een meesterlijk verhaal, wat je telkens doet afvragen wat echt is en wat schijn.

 

Het verhaal gaat over een kinderboeken schrijfster Willy Patrick, die opeens enorm de behoefte heeft om haar dochter te zoeken. Ze weet echter dat haar dochter en echtgenoot zijn omgekomen bij een auto-ongeluk. Op een dag komt ze Tim Underwood tegen.

 

Tim is een succesvol schrijver en wordt achtervolgd door de dood van een geliefde. Hij blijkt meer met Willy gemeen te hebben dan in eerste instantie lijkt. Willy lijkt namelijk wel erg veel, qua uiterlijk, maar ook qua karakter op een personage uit zijn nog te schrijven roman.

 

Peter Straub verteld dit verhaal met zoveel passie, verbeeldingskracht en spanning dat je als lezer heen en weer wordt geslingerd van realiteit naar een wereld waar schrijvers het voor het zeggen hebben. Hij weet telkens weer iets nieuws toe te voegen, waardoor je je afvraagt waar het je naar toe brengt.

 

De schrijfstijl is echter wel wisselend. Het ene moment poëtische en literair, het andere moment lees je het weg als een streekroman. Dit kan verwarrend zijn en daardoor lijkt het alsof de schrijver deze roman in verschillende stadia van zijn leven heeft geschreven.

 

Desalniettemin is 'De nachtkamer' een genot om te lezen. Alleen al om de wendingen die het neemt en het ijzersterke plot.